Çocuklarda Kum Dökme Hastalığı
Çocuklarda Kum Dökme Hastalığı
Ülkemizde çocuklarda görülen hastalıkların neredeyse başında sayılabilecek bir rahatsızlık olan çocuklarda kum dökme hastalığı en sık görülen rahatsızlıklar arasındadır. Bebeklerde de görülebilen bir rahatsızlık olan kum dökme rahatsızlığının birçok nedeni bulunmaktadır. Bazı bebek ve çocuklarda kum ve taş rahatsızlığı hiçbir belirti vermez iken bazı bebek ve çocuklarda ileri derecede belirtiler kum ve taş hastalığında görülebilmektedir. Bebek ve çocuklardaki taş ve kumlar bazı zamanlarda mesanede de görülebilmektedir.
Eğer bir bebek ve çocuğun böbreğinde bir taş veya kuma rastlandı ise o zaman hedef çocuğun hızlı bir şekilde bu rahatsızlıktan kurtulmasını sağlamaktır. Zira ağrı oluşturmuş olmasa da ileriki süreçlerde böbrek kumu ve böbrek taşının ağrı oluşturmayacağına karar verilemez. Taş hastalıklarında taşın büyüklüğünün de önemi vardır. Mesela büyüklük seviyesi 5 milimetre altında olan taşlar çocuklarda kendiliğinden düşebilmektedir. Eğer taş büyüklüğü 5 ila 15 milimetre aralığında ise o zaman tedavi seçenekleri arasından birisini seçerek çocuğun bu taştan kurtulmasını sağlamak en iyisi olacaktır.
Çocuklarda Böbrek Taşı Tedavisi
Çocuklarda böbrek taşı tedavisi uygulama aşamasında eğer taş 5 ila 15 milimetre aralığında ise veya bu orandan daha büyük ise o zaman tedavi seçeneklerinden en fazla ESWL kullanılmaktadır. Vücut dışından ses dalgaları kullanılarak böbrek taşlarının kırılması kolay bir yöntemdir. Sadece çok düşük bir dozda anestezi gerektirir. Böbrekteki taşların idrar yollarına düşmesi sonucunda bu taşlar için fleksible üretersokopi yani kapalı ameliyat uygulaması yapılır.
Taş hastalılarının tekrar eden yapısı olduğu için mutlaka her taş hastası çocuk aralıklı süreçlerde kontrolden geçirilmesi gerekir. Taşların çoğalıp çoğalmadığı veya mesaneye düşürülüp düşürülmediğinin uzman bir hekim tarafından kontrol edilmesi çocuğun daha sonradan böbrek hastalılarına yakalanmasını engelleyebilir. Taş hastası olan çocuklar metabolik yönden incelenerek çocuğun düşürdüğü taşların kimyasal yönden incelenmesini sağlayarak taşın mutlaka cinsinin öğrenilmesi gereklidir. Çocuklarda taş oluşumu gözlendiğinde kesinlikle ağrı yapması beklenmeden hemen tedavi sistemine geçmelidir. Taş ve kum rahatsızlığı olan çocukların su tüketimine dikkat etmek en büyük tedavi sistemlerinden birisidir.