Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hayatın her döneminde olduğu gibi hamilelik döneminde de beslenmeye çok dikkat etmek ve önem vermek gerekir. Hamilelikte beslenme hem anne hem de bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Önemli olan anne adayının çok kilo alması ya da çok beslenmesi değil, düzenli ve doğru beslenmesidir.

Bu dönemde sağlıklı olarak beslenmek, bebeğiniz için oldukça yararlı olacaktır. Özellikle organik gıdalar ile beslenmeniz büyük önem taşımaktadır. Bu dönemde her besinden mutlaka alınmalı, ancak alınması gereken miktar abartılmamalıdır. Örneğin; karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral gibi besinler, doktorunuzla görüşülerek, yeterli miktarda alınmalıdır. Özellikle gebeliğin ilk aylarında beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Hamilelikte beslenme için uygulanacak bir takım yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerden aşağıdaki şekilde bahsedilebilir;

Hamilelikte doğru beslenme yöntemleri;

  • Hamile kalmadan 3 ay öncesinde ve hamileliğin ilk üç ayında folik asit kullanımı oldukça önemlidir ve tüm doktorlar bunu vurgulamaktadır.
  • Kilolu olarak hamile kaldıysanız, ilk aylarda fazla kilo almanıza gerek yoktur. Zaten ilk aylarda çok fazla yemek yeme ihtiyacı hissetmezsiniz. Eğer bünyeniz bu aylarda zayıf ise günlük 2300 kaloriye kadar almanız tavsiye edilmektedir.
  • İlk aylarda folik asit dışında, herhangi bir ilaç kullanmanız gerekmez. Bunun yerine günlük 1 bardak süt tüketmeniz ve 1 adet sade (aromalı olmayanlardan) maden suyu tüketmeniz, yeteri kadar kalsiyum almanızı sağlayacaktır. Bunun için kendinize bir rutin belirleyin ve her gün mutlaka süt ve maden suyu tüketin.
  • Yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerine mutlaka ağırlık vermelisiniz. Bu vücudunuzu zinde tutacak ve daha rahat bir hamilelik dönemi geçirmenize yardımcı olacaktır.
  • Her gün mutlaka 2 adet yumurta tüketin. İster kahvaltıda ister gün içerisinde… Her gün tüketeceğiniz yumurta, miniğiniz için oldukça fazla fayda sağlayacaktır.
  • Yine günlük bir avuç kadar badem, ceviz ve fındık tüketin. Özellikle cevizin, şeklinin beyine benzemesinden dolayı, beyin gelişimini hızlandırdığı kanıtlanmıştır.
  • Kafein almanız hamilelik dönemi için doğru bir davranış değildir. Ancak günde 1 adet kahve tüketmeniz, sizin ve bebeğinizin yeterli derecede kafein miktarını karşılayacaktır.
  • Çay tiryakisi iseniz hamilelik döneminizde zor zamanlar geçirebilirsiniz. Çünkü fazla çay tüketimi bebeğinize zarar verebilir. Bunun yerine çok açık ve limonlu çay tüketebilir ya da yeşil çay gibi bitki çaylarına yönelebilirsiniz.
  • Hamilelikte beslenme için vitamin çok önemlidir. Genellikle 4. aydan sonra doktorlar, vitamin takviyesi için ilaç önermektedir. Bebeğinizin ilaçlara maruz kalmasını istemiyorsanız bol bol meyve yemekten çekinmeyin. Mümkün olduğu kadar günlük vitamin almaya çalışırsanız, ilaçlara ihtiyacınız kalmayacaktır.
  • Eğer demir eksikliğiniz varsa, hamilelik döneminde mutlaka demir ilacı kullanmanız gerekir. Ancak yine ilaç kullanmak istemiyorsanız, ıspanak, yer elması gibi içerisinde demir olan besinleri bol bol tüketebilirsiniz.
  • Doktorların hamilelikte beslenme için üzerinde durdukları önemli bir konu fast food yiyeceklerdir. Hamileliğiniz boyunca bu tür yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durun. Paketli yiyecekler ya da hazır gıdalar satın almak yerine, kendi yaptığınız yemekleri tüketmeye özen gösterin. Bu sayede hem siz hem de bebeğiniz oldukça sağlıklı olacaktır. Ayrıca fast food tüketimine ara vererek, fazla kilolarla da tanışmamış olursunuz.
  • Obez bir bebeğiniz olsun istemiyorsanız, hamilelik döneminde yine aşırı yağlı yiyeceklerden ve bisküvi, çikolata gibi abur cubur diye tabir edilen besinlerden de uzak durmanız gerekir.
  • Tatlıya çok düşkünseniz, baklava gibi şerbetli olan tatlılardan tüketebilirsiniz. Ancak çok miktarda lütfen almayınız.
  • Çikolata tüketimi günlük belli bir miktara kadar yapılabilir. Ancak yine aşırıya kaçmamak gerekir.
  • Hamilelikte beslenme için balık tüketimi de çok çok önemli bir konudur. Hamileliğiniz boyunca haftada en az 2 kez, omega 3 ve omega 6 içeren balıklardan tüketmeniz gerekir.
  • Hamilelik döneminde bol bol sıvı tüketmeniz de önemlidir. Günde en az 2 litre su tüketmeniz hem yorgunluğunuzu azaltacak hem de vücut dengenizi koruyacaktır.
  • Hamilelik döneminde alkol ve sigaradan mümkün olduğu kadar uzak durmanız gerekmektedir. Bazı uzmanlar sigara tüketimini, annenin krize girmesinin bebeği olumsuz etkileyeceğini düşündüğünden dolayı yasaklamasalar da, alkol tüketimine kesinlikle müsaade etmemektedir. Çünkü alkol, bebeğiniz üzerinde kalıcı sakatlıklara neden olabilmektedir.
  • Hamileliğinizin son dönemlerinde özellikle son 4 ayda, kan ilacı almanız tavsiye edilmektedir. Çünkü bu aylarda kendinizi aşırı yorgun ve halsiz hissedeceksiniz ve bebeğinizin kan dolaşımı biraz daha artacak. Bu durumda eski enerjinize kavuşmak için mümkün olduğu kadar kan ilacınızı kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Hamileliğiniz boyunca, normalde tüketmediğiniz tüm besinleri almanız tavsiye edilir. Bu durumun faydasını bebeğiniz doğduktan sonra göreceksiniz. Hamilelik döneminde hiç sevmediğiniz ya da yararlı olan ancak tadına daha önce bakmadığınız besinleri, bir kez de olsa denemelisiniz. Bu durumun sonucunda bebeğiniz her besinden alması gerekeni alacak ve doğduktan sonra her şeyi rahatlıkla yiyebilecektir.
  • Son olarak da gebelik döneminde kesinlikle diyet yapmamalısınız. Bu sizi ve bebeğinizi sağlık açısından ve psikolojik olarak olumsuz etkileyecektir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.