Dilek Duası Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı
Dilek Duası Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı
Pek çoğumuz tarafından karıştırılan 2 terimi düzeltmekle yazımıza başlayalım. Öncelikle ülkemizde insanların önemli bir bölümü dua ve ayetleri birbiriyle aynı anlamda zannederler fakat, bu ikisi birbirinden tamamen ayrı iki terimdir. Ayetler Allah’ın sözleridir, vahiy yoluyla yeryüzüne indirilmiştir ve Peygamberimiz vasıtasıyla bizlere ulaştırılmıştır. Dualar ise insanoğlunun gerek dünyevi gerekse de manevi isteklerini Allah-u Tealaya ulaştırma yoludur. İnsanlar çoğu zaman ayetleri de dua diye telaffuz etmektedirler. Bu bazen sadece kelime olarak aynı söylense de bazıları için de ikisi de aynı anlamda kullanılmaktadır. Fakat bilinmelidir ki bir kişinin dua etmesi demek bir isteğinin ya da salih bir dileğinin Allah’tan istenildiği durum demektir. Yani Kuran-Kerim ayetlerini dua ile karıştırmamak gerekir.
Dilek Duaları
Herkesin duası farklı olabileceği gibi insanoğlunun ortak dertlerinin ya da sorunlarının çözümü için Allah’tan yardım istediği ortak konular da olmaktadır ve halk arasında bu ortak durumlar ortak adlar ile adlandırılmaktadır. Örneğin çoğu kez duyduğumuz yağmur duasını ele alalım. Anadolu’nun pek çok yerinde insanlar çiftçilikle ve tarımla uğraşmaktadırlar ve yağmurun zamanında ve yeteri kadar yağması onlar için oldukça önemli bir konudur. İşte yağmurun yeterli yağmadığı durumlarda insanlar yağmur duasına çıkarlar ve burada Allah’tan bölgelerine yağmur yağdırması için yalvarırlar – istekte bulunurlar. Bunun gibi herhangi bir hastalık anında da yine Peygamber Efendimiz’den (s.a.v.) öğrendiğimiz şekilde dualar ederiz. Özetlemek gerekirse dua etmek her durum için kendi içinde farklılıklar gösterebilmektedir.
Dualar ile Allah’ımızdan pek çok istekte bulunabiliriz. Bunlardan bazıları manevi isteklerdir ( bağışlanmak, affedilmek, cennete girmeyi istemek ) bazıları ise dünyevi isteklerdir. Örneğin Dilek Duası ile dünyevi istek ve dileklerimizi dile getiririz. Dilek Duası ile isteklerimizi Yüce Allah’tan isterken duaya ‘’Yarabbi Hayırlı ise’’ diyerek duaya başlamamız daha iyi olacaktır. Çünkü insanoğlu aslında dar görüşlüdür ve kendisi için hayırlı zannettiği şeyler şer, şer zannettiği şeyler de zaman geçtikten sonra hayırlı olarak çıkabilir. Bu yüzden Dilek Duası ederken mutlaka ‘’Yarabbi Hayırlısı ise’’ kelimesini kullanmalı ve bizim için neyin şer, neyin hayırlı olduğunu en iyi bilen Allah-u Teala’dan isteklerimizi sıralamalıyız.
Dualar insanlara sadece olmalarıyla yarar sağlamanın yanında aynı zamanda manevi olarak da ferahlık verir. İnsan çok istediği bir şeyin için çalışıp çabaladıktan sonra o isteği ve arzusu için dua da ederse artık kendisinin elinden geleni yaptığı düşüncesine ulaşır ve bundan sonra o isteğinin olup olmamasının Allah’ın takdirinde olduğunu bilir. Eğer istek zamanla gerçekleşmiyorsa da bunun kendisi için daha hayırlı olduğu kanaatine varmalıdır.
Dualarımızda Rabb’imizden af dilemeli, yaptığımız günahlar için tövbe etmeli ve Yaradanımızın affına sığınmalıyız. Allah’ın merhametinin ve kudretinin sonsuz olduğunu aklımızdan çıkarmamalı ve O’nun kullarını ne denli sevdiğini anlayıp kalpleri bilenin yalnızca Allah olduğunu idrak etmeliyiz.