Bakara Suresinin Fazileti Nedir

Bakara Suresinin Fazileti Nedir

Bakara Suresi Kur’an-ı Kerim’deki en uzun ayetlerden bir tanesidir. Adeta Kur’an’ın özeti niteliğinde olan Bakara Suresi 286 ayetten oluşmuştur. Medine döneminde hicret sonrasından inmeye başlayan bu sure yaklaşık olarak 10 yıl süresince parçalar halinde inmeyi sürdürmüştür. Bakara ismi ise 67 ve 71. Ayetlerde geçmekte olan Bakara kıssasından dolayı sureye konulmuştur. Bu kıssada Hz. Musa’nın halkına Allah-ü Teala’nın bir sığır kurban etmelerini istediği anlatılmaktadır. Halkı tarafından Hz. Musa’ya sorulan sorular neticesinde bu sığırın nasıl olacağı tespit edilerek, kurban işlemi gerçekleştirilir. Sonrasında ise İsrailoğulları tarafından öldürülen adama sığır etiyle vurularak canlanması sağlanır.

Bakara Suresi Faziletleri
67: Bir zamanlar, Musa halkına: “Dinleyin! Allah bir sığır kurban etme-nizi emrediyor” demişti. Onlar: “Sen bizimle alay mı ediyorsun?” dediler. Musa da: “Cahillerden olmaktan Allah’a sığınırım” demişti

68: Onlar: madem öyle “Ey Musa! Rabbine bizim için sor da, bunun nasıl bir kurbanlık olacağını bize açıklasın” dediler. Musa: “Bakın” dedi. “O ne yaşlı, ne körpe, ama ikisi arasın-da orta yaşta bir sığır olmasını istiyor. O halde size verilen emri yerine getirin!”

69: Onlar: “Rabbine bizim için sor da, onun renginin nasıl olacağını bize açıklasın” dediler. Musa’nın cevabı şu oldu: “Allah, kurbanın sapsarı parlak renkte, bakanlara zevk veren bir sığır olmasını istiyor.”

70: Onlar, yine demişlerdi: “Rabbine bizim için sor da, o kurbanlı-ğın nasıl olacağını bize daha açık bildirsin. Çünkü bize göre, sığırlar birbirine benzer; ve sonra Allah dilerse emredileni yapabiliriz.”

71: Musa’nın cevabı şu oldu: “Allah o kurbanın, ne boyunduruğa koşulup arazi süren ve ne de ekin su-layan bir hayvan olmayacağını; kusursuz ve alacasız bir sığır olmasını istiyor.” Onlar: “İşte sonunda gerçeği bildirdin” dediler. Bunun üzerine o ineği güç bela bulup boğazladılar, az kalsın bunu yapmıyacaklardı. /

72: Ey israiloğulları! Hani siz, bir kimse öldürmüştünüz de, bu suçun sorumluluğunu birbirinizin üstüne atmıştınız. Oysa Allah sizin örtbas ettiğiniz herşeyi açığa çıkaracaktır.

73: Sığırın bir kısmıyla öldürülen adama vurun, demiştik te, vurulunca da o şa-hıs dirilivermişti. İşte böylece Allah ölüleri diriltir. Size böylece gücünü ve delillerini gösterir ki, aklınızı başınıza alasınız.

İşte Bakara suresinin ismi bu kıssadan gelmektedir. Bakara suresi bir mukaddime, bir netice ve dört ana maksattan oluşur. Mukaddime bölümünde Kur’an’ın şanı, görevi bildirilir ve ondaki hidayetin temiz bir kalp taşıyanlar tarafından apaçık biçimde görüneceği, kalbi hasta ve bozuk olanlardan ise yüz çevireceği anlatılır.

Burada birinci maksatta bütün insanlar İslam’a davet edilir. İkinci maksatta, özellikle Ehl-i kitap olan kişilerin hatalarını düzelterek Kur’anı tasdik etmesi istenir. Üçüncü maksatta, İslam dininin ahkamı ayrıntılı olarak anlatılır. Dördüncü maksatta, bu hükümlerin yerine getirilebilmesi için müeyyideler ve teşvik edici unsurların neler olduğu paylaşılır. Neticede ise maksadların içerdiği daveti kabul eden kişilerden bahsedilir ve bu kişiler tanıtılıp, ahretteki akıbetleri açıklanır.

Bakara suresinin içerisinde pek çok faziletler yer almaktadır. Bu sure için Hz. Muhammed SAV efendimiz; “Bakara suresini okumaya devam ediniz. Çünkü onu belleyip öğrenmek büyük bir berekettir. Onu terketmek yani öğrenmemek ise büyük bir ziyandır. Tembeller bunu devamlı okumaya güç yetiremezler. Onun okuyana sihirbazların sihri tesir etmez.” Buyurmuştur.

Bakara suresini okuyan kişiler için maddi ve manevi sıkıntı haller, ruhi bunalım, hastalık, ezberleme sıkıntısı, mal ve eşyaya gelen dertler, evlat sahibi olamama, kadere karşı sırların ifşası gibi pek çok konuda yardım alınabilir. Salih bir kalp tarafından okunacak olan Bakara suresinin reçetelerine uyulması halinde Müslüman kişiler büyük faydalar görecektir. Bundan başka Bakara suresinin içerisinden çıkarılan kimi surelerin de ayrı faziletleri bulunmaktadır. Rabbena Duası ile Amener Resulü gibi dualar Bakara suresinin ayetleridir. Bakara Suresi uzun bir sure olması sebebiyle içerisindeki birçok bölüm ihtiyaçlara göre ayrılarak farklı dualar oluşması sağlanmıştır. Allah (C.C.)’a yakarmak isteyen kişi doğru duayı bulursa isteklerinin olması hızlanacak ve duanın enerjisiyle tez vakitte dileği gerçek olacaktır. Bu nedenle seçilecek olan duanın doğru tespiti ve kalpten okunması önemlidir.

Bakara suresinin faziletleri;

Her kim Bakara suresinin 1-5. ayetlerini temiz bir kağıda yazıp, zemzem suyu dolu kabın içerisinde bekletir, sabah aç karnına içerse, ezberleme kabiliyeti yükselir.
Tehlike anında ve Duaların kabulü için Bakara Suresi okunur. Aynı zamanda ruhi bunalıma karşı üç defa okunur.
Her kim uyuyacağı zaman Bakara suresinin 163-164. ayetlerini okursa, Allah’u Teala o kişiye Kuran’dan ezberlemiş olduklarını unutturmaz.
Tarla ve Mahsulünün bereketlenmesini isteyen kişi, Bakara suresinin 126. ayetinde geçen İbrahim (Aleyhisselam)’ın da yaptığı duayı yapmasının çok büyük faydası vardır.
Dünya ve ahirette her bakımdan mutlu olmak isteyen kişi Bakara Suresinin 201. ayetini okumaya devam etmelidir. (Rabbena Duası – Bakara Suresi 201 ve İbrahim Suresi 41)
Rivayet edilir ki: Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) bir adamın elinden tuttuğu zaman bu duayı etmeden bırakmazdı.
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) bir hastanın yanına girdi. Adam tüyü yolunmuş tavuk gibi olmuştur. Ona:
“Allah’a dua et yahut O’ndan bir şey iste!” buyurdu. Hasta kişi de dedi ki:

“Allah’ım Bana ahirette edeceğin azabı dünyada et.”

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’de:

“Sübhanallah! Senin buna gücün yetmez. Rabbena duasını etsene!” buyurdu ve ona dua etti. Allah’ü Teala da ona şifa verdi.

“Rabbenâ âtinâ fid-dünyâ haseneten ve fil âhireti haseneten ve Kinâ azâben-nar”(Bakara 201)

“Rabbenağfir lîvelivâlideyye velil-mü’minîne yevme yekûmül-hisâb”(İbrahim 41)

Bakara Suresinin 250. ayetinde zikredilen dua, büyük imtihanlara tabi tutulduktan sonra Calut’un ordusunun karşısına çıkan müslüman kumandan Tâlut’un geride kalan bir avuç askerinin yaptığı duadır. Hz. Davud (Aleyhisselam)’da Talut’un askerleri arasındaydı. Kuran-ı Kerim’in beyanına göre Hz. Davut (a.s.) calut’u öldürmüş ve talut’un ordusu zafere kavuşmuştur. Düşmanları mağlup edip zafere kavuşmak isteyen kişi, Bakara suresinin 250. ayetini dilinden düşürmemelidir.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.