Bağırsak İltihabı Belirtileri
Bağırsak İltihabı Belirtileri
Tedavi edilmediğinde ciddi hastalıklar arasında sayılan bağırsak iltihabı belirtileri başlar başlamaz mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekiyor. Çok da fazla nedeni bilinmeyen bu rahatsızlık ülseraktif kolit olarak da isimlendirilir. Bağırsak iltihabı rahatsızlığı uzun soluklu ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Hastalığın devamında eğer tedavi gecikirse makat bölgesinde ciddi yaraların oluştuğu görülebilir ve bu yaralar tüm bağırsakların hastalıktan etkilenmesine neden olur.
Bağırsak İltihabının Nedenleri
Aslında stres bu rahatsızlığa tam olarak neden gösterilebilir. Fakat bazı kişilerde hiçbir şeklide yoğun stres olmadan da hastalığa yakalanma görülebilir. Bağışıklık sisteminin bozukluğuna bağlı olarak da rahatsızlığın başladığına rastlanabilir. Tüm belirtiler veya belirtilerden sadece bir kaçı hastada görüldüğünde mutlaka hemen teşhis edilmeli ve geciktirmeden tedavi sürecine girilmelidir. Genetik yatkınlık da bağırsak iltihabı nedenleri arasında sayılabilir.
Bağırsak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
- Yüksek ateş
- Olması gerekenden fazla terleme
- Kusma
- Mide bulantısı
- Eklem ağrıları
- B12 vitamin düşüklüğü
- Bağırsak iltihabına bağlı olarak bağırsakta olan kanama nedeni ile kansızlık
- Kilo kaybı
- Motivasyon bozukluğu
- İshal
- Dışkıda mukus
- Dışkıda kan
- Sürekli hale gelen bitkinlik hali
- Karın bölgesinde kramp şeklinde ağrılar
- Mide şişkinliği
Bağırsak İltihabının Tedavisi
Bağırsak iltihabı tedavisi için doktor tarafından hastaya öncelikli olarak bağırsak hareketlerini düzenleyici besinler ve ilaçlar tavsiye edilir. İleri derecede görülen bağırsak iltihaplarında mutlaka kişinin günde üç litreye kadar su tüketimi yapması gereklidir. Ciddi bir şekilde su kaybı yaşamakta olan hastalar için damar yolu ile sıvı takviyesi mutlaka yapılır. Su kaybına bağlı olarak hastalarda oluşan mineral ve vitamin takviyesi yapılır.
Antibiyotik kullanımı başlamadan önce doktor tarafından bu rahatsızlığın boyutlarını öğrenmek için öncelikli olarak bir takım testler yapılmalıdır. Bağırsaklarda olan kanamanın ne kadar olduğu sık sık hastaya yapılan kan sayımı ile anlaşılır. Kan sayımı yapıldıktan sonra hasta olması gerekenden daha az vücut kanına sahipse o zaman mutlaka demir ilaçları ile hastanın kan seviyesini yükseltmek gereklidir.