Türkiye’de Görülen Kanser Türleri
Türkiye’de Görülen Kanser Türleri
Kanser tedavi edilmesi gereken hastalıkların başında gelir. Kanser tedavisi gören her bireyin mutlaka moralini en üst seviyede tutması gerekiyor. Moral, motivasyon ile kişi hastalığı yenebilir.
Kanser Nedir?
Genel bir tanımlama yapacak olursak kanser; vücudun çeşitli bölgelerinde yer alan hücrelerin dengesiz çoğalması sonucunda oluşan hastalık grubundan bir tanesi olarak bilinir. Bununla birlikte kansere yakalanan kişi, doktor tedavisi görmeli. Kanseri öğrenir öğrenmez erken tedavi yapılması bireyin sağlığı açısından daha iyi olabiliyor.
Erken tedavi süreci kanserin vücuda yayılmasının da önüne geçebiliyor. Türkiye’de görülen kanser türlerini şöyle sıralayabiliriz; cilt kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri, dudak kanseri, ılık kanseri, pankreas kanseri vb. Bu kanser türlerinden Türkiye’ de en çok görüleni akciğer kanseridir.
Kanser Belirtileri Nelerdir?
Kanserin teşhisini, başlangıcını bilmek tedavisini de o kadar güzel geçirmenin ilk adımıdır. Kişi kendini halsiz hissedince, kilo kaybı meydana gelince, vücudunun herhangi bir yerinde ağrı oluyorsa kanser olduğunu anlayabilir ancak bunun doğruluğu tedavi görmeden söylenilemez. Fiziki ve biyolojik anlamda kanserin risk teşkil etmesi kanserin tipine bağlı olarak şekillenir. Biyolojik ve fiziksel özellikler şunlar olabilir; cinsiyet, yaş, ırk ve cilt.
Bunların dışında yaşanılan bölge ve çevre kanserin belirtisi olabilir. Ev ya da iş yerinde, okulda bulunan bazı eşyalar kanserin gelişimi açısından riski arttırır. Hava kirliliği, radyasyon çevresel risk faktörüne örnek verilebilir. Bunun yanında genetik faktörler de önem taşır. Ailemizden biri daha önce kanser olmuş ise bizler de bu anlamda risk taşırız. Genetik faktörler biraz daha kanser riskini arttıran faktör olmasıyla bilinir.
Kanserin Nedenleri ve Sık Görülen Kanserler
Bir insan kansere yakalanmış ise bunun sebebi ilk başta kolay kolay bilinemez. Kanser hastalığı için değiştirilebilir ve çevresel faktör olmak üzere iki grup faktörden söz edebiliriz. Bunlar; sigara ve alkol, radyasyon, beslenmenin iyi yapılamaması, güneş ışığına ve hava kirliliğine maruz kalma. Bu belirtiler kişinin kanser olmasını yüzde yüz kanıtlamaz ama yakalanma şansını artırır. Bu yüzden bu faktörlere olabildiğince dikkat edilmeli.
Sık görülen kanserlere ise meme kanseri, akciğer kanseri örnek verilebilir. Bunun yanında pankreas, ciğer de görülen diğer kanser türlerindendir. Akciğer kanseri hem sık görülmesi hem de vücuda daha çok yayılması ile bilinir. Bu hastalığa yakalanan yaşlı bireyler ya atlatır ya da hayatını kaybeder. Ağır bir şekilde, zor da olsa hastalığı atlatmayı başaran kişiler de elbette ki vardır.
Kanseri Yenmek İçin Ne Yapılmalı?
Kanseri atlatabilmek için şunlar yapılmalı demek bu noktada yanlış olur çünkü kanserin vücudu ne ölçüde etkisi altına aldığın hasta tam olarak bilemez. Bu hastalığa yakalanan kişinin ilk ve sürekli yapması gereken şey moralini en üst seviyede tutabilmesidir. Moral, hastanın kanseri atlatma sürecinde önemli bir faktördür. Morali yüksek tutmanın dışında yapılması gereken hayata hiçbir şey yokmuş gibi devam etmek ve doktor kontrolünden geçip tedavi olmaktır. Doktor kontrolü altında bazı ilaç ve vitaminler kullanılmalıdır.
Kanser Olan Kişinin Kanserle Mücadelesi
Kanser olduğumu nasıl anlarım sorusunu merak eden pek çok vatandaş vardır. Böyle bir şüpheye düşüldüğü taktirde alanında uzman bir hekime giderek kapsamlı kontrole girmek gerekir. Doktor tavsiyesiyle bazı vitamin içeren ilaçlar kullanmalı. Bunun yanında kişi telaşa ve strese kapılmadan gayet sakin bir tavırla hayatına devam etmeyi becerebilmeli. Gün içinde bolca su tüketmeli. Kısa adımlarla yürüyüş yapmalı. Yürüyüşün yanında kendini iyi hissedebilmek adına bazı egzersiz hareketler yapmalı. Kendine ve ruhuna iyi gelecek müzikler açıp dinlemeli.
Mümkün olduğunca enerjisi yüksek müzikler dinlemek kişiyi daha mutlu hale getirecektir. Kanser oldum diyen bir kişi tüm bunları uygularsa kanser başlamadan bitmiş olur. Önemli olan panik yapmadan, hiçbir şey yokmuş gibi hayata devam etmeyi sürdürebilmek. Bunu yapabilmek hiç zor değil. Eğer ki hasta kendine güveniyorsa, kanser oldum ben bunun üstesinden gelirim ve ben bunu yenerim diyebiliyorsa işte o zaman yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Önemli olan kişinin uzman hekim takibinde doğru tedavi ile kontrol altında tutulmasıdır.