İdrar Yolu Enfeksiyon Belirtileri
İdrar Yolu Enfeksiyon Belirtileri
İdrar yolundan mesaneye ulaşan bakteriler nedeni ile gelişen idrar yolu enfeksiyonu en sık görülen mesane rahatsızlıklarından birisidir. İlaçlar ile tedavisi olan bu rahatsızlık genellikle Escherichia e. coli bakterisi nedeni ile oluşmaktadır. Enfeksiyon mesanede görüldüğünde bu rahatsızlığın adı sistit olarak anılmaktadır. Eğer uzun süre tedavi edilmez ise üriner sistemi ve idrar yollarının tümünü etkileyerek ciddi durumlara gelebilir. Enfeksiyon ilerleyerek idrar kanalının üst kısmında yaygın bir halde bulunmaya başlarsa bu rahatsızlık genişlemiş olup piyelonefrit olarak isimlendirilir. Böbreklerin bu enfeksiyondan dolayı etkilenmesi artık daha kolay hale gelmiş olur.
Kadınlarda daha çok görülen bu enfeksiyon çeşidi daha çok kız çocuklarını ve menopoza girmiş bayanları etkilemektedir. Hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyon riski her zaman daha yüksektir. Hamile bayanlarda buna yönelik mutlaka aralıklı süreçlerde tetkikler yapılmalı ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı hamile bayanlar takip edilmelidir. Zira ilerlemiş bir idrar yolu enfeksiyonu hem bebeğe hem de anneye zarar vererek içinden çıkılmaz bir hal alabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
- Yüksek ateş
- Mide bulantısı
- Böbrek kısmında ağrı
- Sırtın tek tarafında ağrı ve yanma
- Kokulu idrar
- Bulanık idrar
- Kanlı idrar
- Karında şişlik
- İdrar yaparken ağrılı yanma hissi
- İdrarın tam boşalmama hissi
- Çok sık idrara çıkma ve buna rağmen tam boşalamama
- Sürekli idrar yapma isteği
- Bel bölgesinde ağrı
Nasıl Tedavi Edilir?
İdrar yolu enfeksiyonları genel olarak bakıldığı zaman bakteriler nedeni ile oluşan bir rahatsızlıktır. Bu nedenden dolayı idrar yolu enfeksiyonları antibiyotikler ile tedavi edilmesi gereklidir. Böbrek ve mesanede oluşan enfeksiyonun tedavi edilmediğinde ciddi bir şekilde rahatsızlık oluşturacağı bilinmelidir. İdrar yolu enfeksiyonu belirtilerinin hepsi veya bir kaçı hissedilir hissedilmez mutlaka uzman bir ürolog tarafından tetkiklerin yapılması gerekir. İlerlemiş evrelerde tüm vücudu etkileyecek olan idrar yolu enfeksiyonları için daha uzun süreli ve daha ağır antibiyotikler ile tedavi olunması gerekebilir. Bu da genellikle hamile bayanlarda hastane yatışı ile doktor gözetiminde tedaviyi gerektirmektedir.