Ders Çalışma Programı Hazırlama Çizelgesi
Ders Çalışma Programı Hazırlama Çizelgesi
Her öğrenci kendisi için bir ders çalışma programı hazırlar. Fakat ne yazık ki pek çok öğrenci hazırladıkları ders çalışma programına uyum göstermezler. Oysaki çalışma programları başarılı bir öğrenim süreci için oldukça önemlidir. Derslerinde ve sınavlarında başarıyı yakalamış olan öğrencilere baktığımızda pek çoğunun düzenli bir çalışma programının olduğunu ve bu çalışma programına düzenli olarak uyduklarını görmekteyiz. Öğrencilerin düzenli olarak ders çalışmaları ve okul süreçlerini verimli değerlendirmeleri için kendilerine uygun bir ders programı hazırlamaları ve bu programa uymaları oldukça önemlidir. Pek çok öğrenci verimli ders çalışmanın saatlerce masa başında oturarak yapılan çalışma olduğunu düşünmekte, çalışma programlarını da bu doğrultuda gerçekleştirmektedirler. Bu kanı oldukça yanlış bir kandır. Her öğrencinin dersi algılama süreci ve masa başında oturma süresi farklıdır. Burada önemli olan nokta öğrencilerin kendilerinin bilincinde olarak program hazırlamaları ders çalışama programı hazırlama çizelgesi şeklinde programlarını yazıya dökmeleri gerekmektedir.
Ders Çalışma Programı
Ders çalışma programı hazırlama çizelgesi hazırlanan programın görüntülenmesinde oldukça önemlidir. ders çalışma programı hazırlamak isteyen öğrenciler muhakkak kendilerine en uygun olan ders programını çizelge haline getirmeliler ve rahatça görebilecekleri bir yere bu çizelgeyi asmalılar. Bu şekilde günlük olarak yapılması gerekenlere daha hakim olunacağı için öğrenciler çalışma programlarına daha düzenli olarak uyma eğilimi gösterirler. Ders çalışma çizelgeleri haftalık ya da aylık olarak hazırlanabilir fakat bizim öğrencilere tavsiyemiz haftalık programlar hazırlamalarından yana olacaktır. haftalık program hazırlandığında kişinin programdan fire verme ihtimali oldukça azalmış olur. Bu da verimli bir program sürecinin geçirilmesine oldukça fayda sağlar. Çizelge şeklinde programın her hafta hazırlanması da öğrencilerde programlı çalışmaya yönelik bilincin gelişmesine de katkı sağlar.
Çalışma programı hazırlanırken dolu ve boş günler hesaba katılmalı, en uygun ve çalışması en verimli saatler ve hangi günlerde hangi derslerin çalışılacağı belirlenmelidir. Tüm bu faktörleri netleştirdikten sonra ders çalışma programı hazırlama çizelgesi oluşturularak çalışma alanında görünecek bir yere asılmalıdır. Programda uyulamayan günler ise mutlaka hafta içinde telafi edilmeli, eksiklikler aksatılmadan kapatılmalıdır.